Blog o pivu

O pivu, pivovarnictvi a všem okolo teho

 Tu najdete ruzne chytre članky tykajici se zlateho moku.

Pivarianstvi

01.02.2019

Každy, kdo se zajima o zdravou stravu, už jistě řešil dilema, co vlastne mame jest. Jest nebo nejest lepek, maso, vajca, mliko..., vařit nebo nevařit zeleninu, čekat nebo nečekat až jabko spadne ze stromu, krajet ho či nekrajet...

Vážení čtenáři a milovníci zlatavého moku, po delší odmlce přinášíme další díl seriálu o našich pivech. V prvním díle jste se mohli dočíst o rozdílech mezi svrchním a spodním kvašením, a také že se kvůli technické nenáročnosti věnujeme svrchně kvašeným pivům. Tak tomu bylo, ale po necelých dvou letech jsme se dopracovali k technologii...

Pivokešing

06.08.2018

V dnešni době je taky fenomen furt cosik hledat. Někeři hledaji ztracene štesti, ti šťastnějši hledaji kešky a ti hlupi pokemony.
Pivokešing je taka relaxace, nejde o hledani, ale spiše o sbirani, degustovani, radost z ruznorodosti chuti a ze života vubec. Navazuje na tradici pivni turistiky a dal ju rozviji.

Protože motivační články jsou dnes populární, nemůžeme zůstat pozadu ani my na tomto blogu. Ukážeme vám, jak můžete být jednoduchým a velmi příjemným způsobem nadprůměrní. Chcete zažít ten pocit? A že v tom bude nějaký háček? Vůbec ne!

Líbilo by se vám, kdyby vám někdo určoval, kolik polévky si můžete uvařit? Nebo takové domácí "vepřo knedlo zelo", nesnědli jste ho už moc? Co na tom, že je to pro náš národ klasický pokrm, vše je třeba regulovat. I náš typický produkt - všemi milované pivo. Proč by právě nám měl někdo omezovat jeho domácí produkci?

Již pátý ročník proběhne od 27. září do 1. října. Do oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů, které nabídnou pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky pivovarů, ale asi největším lákadlem budou ochutnávky pivních speciálů, uvařené k příležitosti oslav svátku Sv. Václava. Právě on je již od dob Karla IV. patronem českého piva.

Je tomu krásných deset let, kdy se v létě roku 2007 v klubu Hobit v centru Ostravy začal točit Qásek z Prvního ostravského hospodského minipivovaru, spol. Biovar, což je dnešní Pivovarský dům. Na podzim téhož roku uvařili na Zámku v Ostravě - Zábřehu první várku svého originálního puškvorcového piva pojmenovaného Pikard.

Tuž se rok s rokem sešel a do naši fajne Ostravy znova zavital multižanrovy festival Colours of Ostrava. Naš pivovar chtěl zjistit, jak to na take masivni akci chodi s pivem. Tak vyslal delegaci v utajeni jako běžneho fanouška tych pošastanych kapel, co tam měli vystoupit, aby to zjistil. Fčil tu možeme zhodnotit par jeho poznatku.

Zdravý chmel

25.07.2017

Zachytili jsme zajimavý článek o prospěšných vlastnostech chmelu - Chmel nepatří jen do piva. Zdravý je i chmelový čaj!

Přečtěte si jako prvni, co je noveho

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky